Monipaikkatyön tiedot yhdestä paikasta

Kirjoittaja: Heikki Ilvessalo. Lukuaika 3 min.

Kehitä luottamusta lisäämällä läpinäkyvyyttä ja laittamalla ihminen keskiöön.

Vierailin jokin aika sitten yrityksessä, jossa koko henkilöstö työskenteli avotilassa. Ilveshaun tarjoamalle läpinäkyvyydelle ei ollut tarvetta, koska hiljainen tieto kulki tarpeeksi hyvin ”huutelemalla työpisteestä toiseen”. Kommentti jäi mieleeni pyörimään ja tuli ajankohtaiseksi.

Tiedonkulun haasteita ratkaisemassa

Korona-tilanteessa mainitsemani yrityksen työntekijät eivät enää voi samalla tavalla huudella työssä tarvittavia tietoja toisilleen. Hiljainen tieto ei välity samalla tavalla kuin ennen. Sama koskee nyt kaikkia yrityksiä, joiden henkilöstö on kotona etätöissä.
 
Aloitimme Ilveksessä poikkeustilasta johtuvien tiedonkulun haasteiden ratkaisemisen. Ratkaisemme paraikaa mm. seuraavia kysymyksiä:

  • Miten työhuoneet, avotilat ja kotityöpisteet saataisiin näkyviin Ilveshakuun ”virtuaalisiksi työpisteiksi”? Niissä vierailevat näkisivät heti mitä pisteessä (huone tai tiimi) tapahtuu. Itsensä johtaminen helpottuisi myös.
  • Miten luottamuksen molemminpuolista vaalimista voidaan tukea työtietojen läpinäkyvyydellä entistäkin paremmin?
  • Miten tietotyön tuottavuutta voidaan lisätä tiedonkulun pullonkauloja ja hukkaa poistamalla?
  • Miltä uusi poikkeustilanteen jälkeinen resilientimpi tapa tehdä työtä näyttää?

Ihminen tietotyön keskiössä

Juna lähti jo liikkeelle. Ensimmäinen mvp-versio uudesta lisäpalvelustamme on tulossa koekäyttöön asiakkaillemme. Se sai vaatimattoman työnimen: Puhelinluettelo 2.0.

Lopullinen palvelun nimi määräytyy myöhemmin, kun näemme minkälaiseksi palvelu muotoutuu. Työnimestäkin voi jo päätellä, että palvelun keskiössä on ihminen ja häneen liittyvät aktiviteetit, jotka tuomme yhteen paikkaan.

Jos työyhteisösi tiedonkulun nopea kehittäminen kiinnostaa niin olet erittäin tervetullut osallistumaan uuden ajan virtuaalisen työpisteesi kehittämiseen.

Voit lukea lisää ajatuksiamme monipaikkatyöstä ja tuottavuuden kehittämisestä sekä Ilveshaun riskittömästä kokeilusta täältä. Uskomme, että paluuta vanhaan ei tule. Pysyvästi lisääntynyt etätyö edellyttää tehostettua tiedonkulkua myös poikkeustilan jälkeen sekä työpaikalla että etänä.

Läpinäkyvyys on luottamusta

Monipaikkatyön tiedonkulun haasteet ja mahdollisuudet liittyvät muun muassa työyhteisön sisäiseen luottamukseen ja yhteenkuuluvuuden tunteeseen.

Läpinäkyvyyttä tarvitaan nyt lisää kaikilla tietotyön osa-alueilla, kuten johtamisessa, esimiestyössä, kaikessa päätöksenteossa, resursoinnissa, useissa eri asiantuntijatyötehtävissä ja projektinhallinnassa.

Ihmiset ovat nyt hajautuneiden organisaatioiden keskiössä. Kaikilla työntekijöillä on luonnollinen tarve olla tärkeä osa työyhteisöään ja yhteisten päämäärien tavoittelua. Samaan aikaan johdolla on tarve ohjata organisaatiota vaikuttavasti ja luottamusta vaalien.

Työyhteisösi tietojen läpinäkyvyys syventää luottamusta henkilöstön ja johdon välillä. Se on tärkeä onnistumisen rakennusaine uudessa tilanteessa. Lue aiheesta lisää täältä.

Mitä seuraavaksi?

Luonnollisesti olen pian yhteydessä alussa mainitsemaani eturivin asiantuntijayritykseen. Toiveissani on, että pääsen pian kertomaan miten tieto saatiin kulkemaan mainitsemassani yrityksessä tietotyön 3.0-todellisuudessa.

Toivotan voimia poikkeustilan haasteisiin. Puhutaan.

Heikki Ilvessalo
040 547 1501

Julkaistu 08.4.2020 klo 05:38

Back-top